Mražák nebo lednice, co takhle obojí v jednom.

 

Když jsme koupili nový větší mražák, nechtěli jsme starý možná 120l vyhodit. Krásou sice neoplýval, ale byl funkční. Dlouho ležel jen tak ladem, než přišla doba uzení v letním počasí.

Trošku netradiční doba, ale chutě a potřeba masa (tedy zabíjačka) si čas nevybírá.

Bylo třeba vyřešit kde maso naložit, aby zdolalo dosti vysoké teploty.

Přišla spásná myšlenka použití starého mražáku.

Vytrhl jsem původní termostat z útrob mražáku a zakoupil v chladírenské technice kapilární termostat s rosahem + 30 až –30ºC . Kapiláru jsem vložil přes vyvrtaný otvor na dno vany mražáku (pozor na chladící kanálky) a přilepil a zároveň utěsnil Polyuretanovým tmelem. A tím problém s naložení masa byl vyřešen. Naložili jsme maso přímo do vany mražáku a na termostatu nastavili námi požadovanou teplotu.

Manipulace s masem, obrácení prohazování je velice pohodlné a vzhledem k možnosti nastavení teploty, lze pro nepřízeň počasí pro uzení odsunout na jinou dobu. Vypuštění láku provádíme přes hadici přímo do kýble.

A spotřeba energie je také velmi uspokojivá. Dle mého názoru je v mrážáku lepší izolace takže při teplotách lednice je spotřeba v třídě A. I když tento stroj má už cca 20 let (ne-li více)

Pokud je třeba mražák stačí pootočit termostatem.

Ale jako taková technická lednice s mražákem v jedné osobě pro uložení cukroví, dortů, které má žena vyrábí, nebo uložení vyuzeného masa poslouží bez výtek.

Nutno podotknou, že jeho umístění je ve stodole…